אאא

ועדת קש"ב שבראשותו של ח"כ יוחנן פלסנר מגבשת בימים אלו את חוק הגיוס החדש אשר יחליף את חוק טל. מציאת הנוסחה שבאמת תיושם תהיה מאוד סבוכה.

לצד הדיונים על גיוס לכולם מתקיימים גם דיונים על הצעות חוק שנועדו להעלות משמעותית את השכר לחיילי החובה. בנוסף לכך דיונים מקבילים על קיצוצים בתקציב הביטחון. כמו כן, מתקיימים דיונים רבים בצבא על פרוייקט שח"ר ושילוב של נשים ודתיים בצבא אחד, וכל זאת כאשר נתוני הגיוס עומדים על פחות מ-50 אחוז מתגייסים מתוך כלל האזרחים. 

ברור לכולם שאם צה"ל צריך להרחיב עכשיו את כל הפרוייקט של גיוס חרדים לא ניתן יהיה להעלות את שכרם של החיילים, הרי תקציב הביטחון יצטרך לגדול משמעותית וזאת מכיוון שעלותו של כל חייל חרדי היא מעל 4,000 ש"ח לחודש עקב תשלומי משפחה.

מעבר לזאת, הגדלה של מסגרות טכנולוגיות בצבא אשר מדירות נשים תהיה לצנינים בעיני ארגוני נשים שכבר התחילו במחאתם על כך. בנוסף לכך, סביר להניח שככל שיותר ויותר חיילים חרדים יקבלו תשלום גבוה עבור שרותם, כך יגבר הלחץ החילוני לתת שכר זהה גם לחיילים חילונים. 

לכל מי שקצת מכיר את מערכת הביטחון ברור שהיא לא תסכים לעולם לגייס עשרות אלפי חרדים בכפייה, כבר כיום צה"ל משתדל להיפטר מחילונים ללא מוטיבציה וכל בתי הכלא הצבאיים מלאים עד אפס מקום עד כדי כך שעריקים שנתפסים נשלחים במקרים רבים לביתם.

יתרה מזאת, חרדים שאינם נרשמים לישיבה ואמורים להתגייס אינם מגויסיים וצה"ל משחררם על סעיף נפשי, על מנת להמנע מגיוסם. מכל זאת המסקנה היחידה היא שהפתרון לבעיית השיוויון לא תגיע מצה"ל.

הישועה, לכאורה, לבעיית גיוס החרדים - טמונה בשרות אזרחי, אבל בסופו של דבר גם משם לא תגיע הבשורה. שרות אזרחי יעלה גם כן מיליארדים רבים, מכיוון שכל משרת חילוני בשרות האזרחי עולה למדינה 25,000 ש"ח לשנה, וגם כאן משרת חרדי יעלה יותר. אין למדינה יכולת לממן זאת.

בנוסף צריך לזכור שבעקבות המחאה החברתית משרד האוצר נדרש למימון עשרות דברים אחרים וכעת קופת המדינה מצויה בגירעון קשה, ואף אחד לא מתלהב מהקמה של מנהלת שירות אזרחי חרדית לגמרי במימון המדינה.

בסופו של יום קיים רק פתרון אחד לכל הבעיות, אפשר לדחות אותו אפשר לדבר בגנותו, אבל אין שום דרך למנוע אותו. זה רק עניין של זמן עד שצה"ל יחליט לעבור למודל צבא מקצועי. ברק כבר רמז על כך בתגובתו על חוק טל לקראת מעבר למודל גיוס סלקטיבי שבו צה"ל יקבע את מי הוא מגייס ואת מי הוא לא מגייס. ההצעה הזאת של ברק היא שחזור של המלצות ועדת שפר הצבאית כבר משנת 2003. צה"ל יבחר את הטובים, והם יקבלו שכר מינימום לפחות. זה המודל היחיד שיכול להחזיק ושהמדינה יכולה לממן. הדיונים על מודל זה כבר נעשו גם בפורומים החשובים ביותר כמו פורום קיסריה בשנה שעברה.

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'חדשות' ותישארו מעודכנים

הגיע הזמן לצבא מקצועי

אתוס מודל צבא העם כבר נסדק לגמרי אצל החילונים, הם לא תופסים עוד את השרות הצבאי כמשהו קדוש, דפני ליף הובילה את המחאה החברתית - למרות שלא שרתה בצבא. זה לא היה יכול לקרות לפני עשרים שנה.

'צבא העם' שרת את מדינת ישראל בעשורים הראשונים טוב בהחלט, אבל בעשורים האחרונים הוא כבר מתחיל לזייף והיום מודל הגיוס הזה כבר מיושן, לקרוא לצה"ל היום צבא העם זה כבר לחטוא לאמת לגמרי. צה"ל זקוק היום לחיילים מנוסים, בוגרים, עם מוטיבציה ומקצוענים, אבל בעיקר הוא צריך הרבה פחות חיילים וזאת על פי המסקנות של ועדות צה"ל עצמו. 

הקואליציה החדשה יכולה לקדם חוק שרות לכל, כאשר על כל מי שיסרב יוטלו סנקציות כספיות, אבל בסופו של יום זה יהיה חוק רק על הנייר שלא יאכף ויהווה זילות מוחלטת של ערך השיוויון. זה יכול לקחת עוד כמה שנים, אבל הגיע הזמן כבר להפנים, תם עידן צבא העם, הגיע הזמן לצבא מקצועי.

ירון לרמן - ממייסדי התנועה הליברלית החדשה. ממובילי מאבק החילונים והמשרתים נגד גיוס בכפייה של חרדים, ובעד מתן תגמול למשרתים.